Riihimäki

© Riihimäen kaupunki

Riihimäki on kasvava ja kehittyvä kaupunki Kanta-Hämeessä kolmostien ja pääradan varrella. Lähes 30 000 asukkaan kaupunki tunnetaan muun muassa rautatiestä, varuskunnasta ja lasista. Hyvien kulkuyhteyksien varrella sijaitseva kaupunki kiinnittää huomion myös luonnonläheisyydellään ja vihreydellään, vaikka onkin kaupunkirakenteeltaan tiivis. Elinkeinorakenne on Riihimäellä palvelupainotteinen. Kaupungissa sijaitsevista työpaikoista vuonna 2015 palveluelinkeinoa oli 73 %, jalostusta 26 % ja alkutuotantoa vajaa 1 %.

Riihimäen kaupunki haluaa kehittää resurssiviisasta toimintatapaa ja olla osaltaan näyttämässä esimerkkiä kiertotalouden periaatteiden toteuttamiseksi omissa toiminnoissaan. Myös kaupungin uudessa strategiassa ympäristövastuullisuus nousee vahvasti esille. Keväällä 2017 hyväksytyssä kaupunkistrategiassa Riihimäki on sitoutunut kiertotalouden ja vähähiilisyyden kehittämiseen.

Tiivis kaupunkirakenne, vahva kiertotalousosaaminen, luonnon läheisyys sekä kaupungin kehittyminen pienimmän hiilijalanjäljen kaupunkina sisältyvät kaupungin visioon ja linjaavat siten vahvasti kaupungin kehittymistä. Strategisilla valinnoilla on merkitystä myös maailmanlaajuisten ympäristöuhkien kannalta. Ilmastonmuutos, luonnonvarojen hupeneminen ja luonnon monimuotoisuuden köyhtyminen ovat uhkia, joissa paikallisen tason toiminnalla on keskeinen merkitys.

Riihimäelle on keskittynyt jo entuudestaan ympäristöön ja kiertotalouteen liittyvää yritystoimintaa ja osaamista. Yksi Riihimäki-strategian kärkihankkeista onkin Riihimäen kiertotalousklusterin kehittäminen ja laajentaminen.

Julkaistu 3.1.2018 klo 9.12, päivitetty 7.9.2020 klo 17.24