Turku on edelläkävijä ilmastonmuutoksen torjunnassa, mutta sopeutumisessa riittää kirittävää

Uutinen 10.5.2021 klo 10.00
Ilmakuva Turun kaupungista
Kuva: Turun kaupunki ilmasta.

 

Turun kaupunkitutkimusohjelman julkaiseman katsauksen mukaan Turun ilmastopolitiikan vahvuuksia ovat kansainvälisestä näkökulmasta kunnianhimoiset tavoitteet, vahva poliittinen tuki, kaupungin itsenäinen taloudellinen asema ja mahdollisuus vaikuttaa energian tuotantotapoihin. Sen sijaan ilmastonmuutokseen sopeutumisessa ja kaupunkilaisten osallistumisessa Turku voi ottaa oppia verrokkikaupungeilta.

Kaupungit ovat tärkeitä ilmastopolitiikan tekijöitä. Suomalais­saksalaisessa Åbo Akademin ja Leibnizin yhteiskuntatieteellisen instituutin Matching Forerunner Cities ­tutkimushankkeessa arvioitiin Turun ilmastopolitiikkaa verraten sitä Ruotsin Malmöön, Alankomaiden Groningeniin ja Saksan Rostockiin. Kaikki neljä ovat ilmastopolitiikan edelläkävijöitä omissa maissaan. Ne ovat myös suunnilleen samankokoisia, perinteikkäitä pohjoiseurooppalaisia hansa­ ja yliopistokaupunkeja, joiden elinkeinorakenne on aiemmin perustunut vahvasti merenkulkuun, mutta sittemmin monipuolistunut ja palveluvaltaistunut.

Vertailevan analyysin pohjalta tutkijat kehottavat Turkua tarttumaan määrätietoisemmin myös ilmastonmuutokseen sopeutumista edistäviin toimiin

– Tämä on suomalaisten kaupunkien ongelma yleisemminkin, verrattuna muihin Pohjoismaihin, Saksaan tai Hollantiin. Suomessa ilmastoimien fokus on ollut lähes yksinomaan ilmastonmuutoksen torjunnassa, sanoo hankkeen tutkija, VTT Sam Grönholm Åbo Akademista.

Parannettavaa on myös kaupunkilaisten omien ilmastotoimien aktivoimisessa.

Kirittävästä huolimatta Turku on kiistatta ilmastopolitiikan kansainvälinen edelläkävijä. Tutkijat suosittelevatkin kaupungille ryhtymistä ”ilmastojohtajaksi”. Se edellyttäisi ilmastotoimien viestinnällistä kokoamista ”Turun ­malliksi”, jota tuodaan aktiivisesti esiin kansainvälisessä yhteistyössä.

Katsaus on julkaistu suomeksi ja englanniksi. Turku julkaisi tutkimuksesta samalla laajemman raportin, joka sisältää myös Malmön, Groningenin ja Rostockin ilmastopolitiikan profiilit.

Kristine Kern, Sam Grönholm, Wolfgang Haupt, Luca Hopman, Nina Tynkkynen, Pekka Kettunen: Turku on edelläkävijä ilmastonmuutoksen torjunnassa, mutta sopeutumisessa riittää kirittävää. Turun kaupunkitutkimusohjelman tutkimuskatsauksia 1/2021. 7 s.

Kern, K., Grönholm, S., Haupt, W., Hopman, L., Tynkkynen, N. & Kettunen, P. (2021). Matching forerunner cities: Assessing Turku's climate policy in comparison with Malmö, Groningen and Rostock. Turku Urban Research Program’s Research Reports 1/2021. 26 s.

Tutkimukset ovat luettavissa turku.fi-sivustolla.

Artikkelin kuva: @ Turun kaupunki