Sähkötehdas, uusiopaperia ja vähemmän vettä viemäriin

Uutinen 20.11.2018 klo 10.00
Päiväkodin sähkökaappikävely
va. Päiväkodin sähkökaappikävely

Valtakunnallista energiansäästöviikkoa vietettiin lokakuussa, ja Vaasan varhaiskasvatuksen yksiköt olivat innokkaasti mukana teemaviikon vietossa. Lapset muun muassa kierrättivät, tekivät itse paperia sekä vähensivät aikuisten ohjauksella veden ja paperin kulutusta.

Monessa ryhmässä kerättiin roskia luonnosta metsäretkillä tai lähiympäristössä. Pikku Kasarmin päiväkodissa kävelylle laitettiin kertakäyttöhanskat ja poimittiin kaikki eteen tulleet roskat.

– Lapset olivat niin innokkaita, että välillä tuli kinaa siitä, kuka saa hakea minkäkin roskan. Yhdessä ihmettelimme, miten ihmiset roskaavat näin hurjasti, Pikku Kasarmin päiväkodista kerrotaan.

Kierrätystä lapset harjoittelivat lajittelemalla roskia ja viemällä niitä kierrätyspisteisiin.

– Teimme isommalla porukalla reissun alueen ekopisteelle ja palautimme kierrätettäviä kodin roskia. Osa vieraili kirpputorilla ja mietti, tarvitseeko kaikkea ostaa aina uutena, kertoo perhepäivähoitajien tiimi Vetokannakselta.

Eräässä ryhmässä lapset tekivät itse uusiopaperia. Itse tehty paperi koristeltiin värikkäillä lehdillä ja siitä askarreltiin isänpäiväkortit.

– Idea uusiopaperin tekemiseen syntyi, kun lapset ihmettelivät, mistä lautasliinat on tehty ja kysyivät voiko paperia valmistaa itse, päiväkodilta kerrotaan.

Sähkökaappikävely ja kierrätysaskarteluja

Pienempien lasten ryhmissä muun muassa tarkkailtiin vaippojen kulutusta ja ruokahävikkiä yhdessä vanhempien kanssa sovitun suunnitelman mukaan. Viikon tarkkailujakson aikana sekä biojätteen että vaippajätteen määrä väheni.

Yhdessä aikuisten kanssa opeteltiin maltillista veden käyttöä käsiä pestessä, ja muisteltiin, että kuivatessa riittää yksi paperi. Aamupalaa myös nautittiin kynttilän valossa ilman sähkölamppuja.

Satamapuiston päiväkodissa lapset kävivät sähkökaappikävelyllä, jonka varrelta löytyi 25 sähkökaappia ja myös yksi ”sähkötehdas”! (Vaasan Sähkö). Omia sähkötehtaita askarreltiin muun muassa pahvilaatikoista ja maitopurkeista.

Monissa ryhmässä askarreltiin kierrätysmateriaaleista hienoja juttuja: maitopurkeista joulukalentereita ja vessapaperirullista sieniä sekä autoja.

Lapset pohtivat myös sitä, mitkä koneet tarvitsevat sähköä, miten sähköä voi säästää ja mitä tulee mieleen sanasta energia.

– Monella tuli energiasta mieleen ruoka; ihminen saa energiaa syödessään ja jaksaa sitten tehdä kaikenlaista, ryhmistä kerrotaan.

Pikku Kasarmin päiväkodin maitopurkkiaskartelut
Kuva. Pikku Kasarmin päiväkodin maitopurkkiaskartelut