Hyppää sisältöön

Lahdesta hiilineutraali vuonna 2025

Uutinen 4.6.2019 klo 10.00
Euroopan vihreä pääkaupunki -finaali
 

Lahti on Suomen johtavana ympäristökaupunkina suunnannäyttäjä hiilidioksidipäästöjen vähentämisessä. Kaupunginhallitus hyväksyi 3.6.2019 strategisen tavoitteen Lahden hiilineutraaliudesta vuoteen 2025 mennessä.

Kaupunkikonsernin konkreettiset toimenpiteet, viimeisimpänä kivihiilestä luopuminen huhtikuussa 2019, vähentävät alueen ilmastopäästöjä ennakoitua nopeammin. Lahden on laskennallisesti mahdollista saavuttaa hiilineutraalius jo vuoteen 2025 mennessä. Tavoite on Suomen suurista kaupungeista kunnianhimoisin ja vastaa kaupungin tasoa ilmastotyön edelläkävijänä sekä Euroopan ympäristöpääkaupunki 2021 -kilpailun finalistina.

Lahden päämääränä on alueen tuotantoperusteisten kokonaispäästöjen vähentäminen 80 prosenttia vuoden 1990 tasosta vuoteen 2025 mennessä. Lahden kaupungin toimenpiteet ilmastonmuutokseen sopeutumisessa ja sen hillinnässä tukevat koko maakunnan ilmastotavoitteita sekä luovat kiinnostavan kehitysympäristön alueen yliopistotoiminnalle ja paikallisille yrityksille.

CO2-päästöt Lahdessa
 

Suomi kiristää ilmastotavoitteitaan – Lahti suunnannäyttäjänä

Lahti toteuttaa eilen julkistetun Suomen hallitusohjelman tavoitteet kymmenen vuotta ja EU:n tavoitteet 25 vuotta etuajassa. Uuden hallituksen tavoitteena on rakentaa hiilineutraali Suomi vuoteen 2035 mennessä. Hallitus aikoo päästä hiilineutraaliksi muun muassa verotusta uudistamalla. EU on asettanut tavoitteeksi hiilineutraaliuden vuoteen 2050 mennessä.

Lahti aikoo jatkossa yhdistää kiertotalouden tiekartan ja ilmastotoimien toimenpidesuunnitelmat yhdeksi ohjelmaksi, joka tukee kokonaisvaltaisesti resurssiviisauden, kiertotalouden sekä ilmasto- ja energiatavoitteiden ja -toimenpiteiden yhdistämistä.

Samalla Lahden kaupunginhallitus hyväksyi Lahden ilmastonmuutokseen sopeutumisen ohjelman vuoteen 2030 (SECAP) sekä päätettiin hakea suomalaisten hiilineutraalien kuntien verkostoon (HINKU).

Lisätietoja:

kaupunginhallituksen puheenjohtaja Sirkku Hildén
puh. 050 327 2691

kaupunginjohtaja Pekka Timonen
puh. 050 337 4386

Liite:
CO2e-päästöt Lahdessa


Lahden kaupunki on voimakkaasti uudistuva 120 000 asukkaan kasvukeskus. Lahdessa kaupunkielämä on aktiivista, palvelut korkeatasoisia ja luonnonläheinen asuinympäristö viihtyisä. Ympäristön ja muotoilun edelläkävijänä Lahti tarjoaa näköalapaikan kaupunkikehitykseen.