Hyppää sisältöön

Lahden kaupunki vaihtoi kivihiilen uusiutuvaan energiaan

Uutinen 1.4.2019 klo 17.17
Lahti uusitutuvaan energiaan 556
© Lahden kaupunki

Lahden kaupunki jätti kivihiilen historiaan, kun Lahti Energian kivihiililaitos Kymijärvi I suljettiin 1.4. Lahti lämpiää nyt kierrätyspolttoaineella ja syksystä lähtien myös paikallisella, sertifioidulla puulla.

Kivihiililaitoksen sulkeminen vähentää Lahti Energian hiilidioksidipäästöjä noin 600 000 tonnia vuodessa eli 20 prosenttiin vuoden 1990 tasosta. Se vastaa noin 60 000 suomalaisen vuotuisia päästöjä.

Energiakäännöksen mahdollistaa Kymijärvi III -biolämpölaitos, jonka rakennustyöt ovat loppusuoralla. Laitoksen koestukset ja käyttöönotto aloitetaan ensi kesänä. Uusi lämpölaitos käyttää polttoaineenaan kestävän kehityksen mukaista sertifioitua puuta: metsätähdehaketta sekä metsäteollisuuden sivutuotteita. Vuonna 2012 käyttöönotettu Kymijärvi II -voimalaitos tuottaa energiaa materiaalikierrätykseen kelpaamattomista, mutta hyvin palavista jätteistä.

”Ilmastonmuutoksen torjunta vaatii päätöksiä ja tekoja. Lahti käyttää noin 180 miljoonaa euroa ympäristöystävälliseen bioenergialaitokseen. Olemme iloisia siitä, että voimme olla tiennäyttäjiä hiilineutraaliin kaupunkielämään. Lahden vahvaa ympäristöosaamista hyödynnetään nyt energiantuotannon jokaisessa vaiheessa. Haluamme entisestään vahvistaa kiertotaloutta”, lupaa kaupunginjohtaja Pekka Timonen.

Lahti toteuttaa Suomen hallitusohjelman, Pohjoismaiden ja EU:n tavoitteet kymmenkunta vuotta etuajassa. Satamaralli jää historiaan, ja rahavirta – reilut 10 miljoonaa euroa vuodessa – kääntyy lähialueelle.

Lisää aiheesta:

Lisätietoja

Kaupunginjohtaja Pekka Timonen, puh. 050 337 4386