Hyppää sisältöön

Kuopion Savilahden katujen rakentamisessa hyödynnetään uusiomateriaaleja

Uutinen 21.4.2020 klo 12.00
Savilahden Sarastuskaaren jalankulku- ja pyöräilyväylän rakenteissa käytetään Kuopion Energialta saatavaa arina- ja lentotuhkaa. Kaupungin tavoitteena on suunnitelmallisesti lisätä uusiomateriaalien hyötykäyttöä maa- ja infrarakentamisessa.
Kuopion Savilahti
Kuva. Kuopion Savilahden jalankulku- ja pyöräilyväylä rakenteilla. Kuva: Kuopion kaupunki, Matti Vänskä.
 

Arinatuhkan ajo Sarastuskaaren jalankulku- ja pyöräilyväylän rakenteisiin aloitettiin perjantaina 17.4.2020. Arinatuhkan lisäksi materiaalina tullaan käyttämään myös lentotuhkaa, johon sekoitetaan muun muassa sementtiä. Tuhka korvaa katujen suodatinkerroksessa käytettävää hiekkaa osittain sekä jakavan kerroksen murskemateriaalin kokonaisuudessaan. Tuhkarakenteen päälle tulee vielä kalliomurskeesta rakennettu kantava kerros, joka päällystetään asfaltilla.

Rakentaminen on suunniteltava huolellisesti etukäteen, sillä lentotuhkan ja sementin seos on laitettava paikoilleen noin vuorokauden sisällä seoksen valmistamisesta. Lisäksi sään on oltava poutainen eikä lämpötila saa olla pakkasella rakennetta tehtäessä. Rakenteesta on tehty aikaisemmin koekenttä Jätekukko Oy:n alueelle. Koekentällä selvitettiin esimerkiksi rakenteen tiivistymistä ja lujittumista.

Rakentamisessa käytettävä tuhkaseos valmistetaan Jätekukko Oy:n jätekeskuksen alueella. Työmaalla rakentamisesta vastaa Mestar Infra ja Energia.

Kuopion kaupunki on jo aiemmin kokeillut betonimurskeen käyttöä katurakenteissa onnistunein kokemuksin. Kaupungin tavoitteena on suunnitelmallisesti lisätä uusiomateriaalien hyötykäyttöä maa- ja infrarakentamisessa. Uusiomateriaalien käytöllä voidaan korvata luonnon kiviaineksia ja saavuttaa taloudellisia sekä ympäristöllisiä säästöjä.

Keskelle Kuopiota, Kallaveden rannalle, rakentuu uudenlainen kaupunginosa 35 000 toimijalle. Savilahti on yksi Suomen monipuolisimmista kaupunkikehityskohteista. Alueesta rakentuu edistyksellinen oppimis-, innovaatio- ja työpaikkakeskittymä, jossa huippuosaaminen yhdistyy viihtyisään asumiseen ja vapaa-aikaan upean järviluonnon keskellä.

www.savilahti.com

Lisätietoja:
Kuopion kaupunki
suunnitteluinsinööri Matti Vänskä
puh. 044 718 5075, matti.vanska(at)kuopio.fi