Hyppää sisältöön

Kiertotaloudelle vauhtia kaupungeissa ja kunnissa – Circular Turku -raportti julkaistu

Uutinen 9.3.2020 klo 15.47
Turun satama-alue © Turun kaupunki

Turku on hyvää vauhtia matkalla hiilineutraaliksi vuoteen 2029 mennessä, mutta kaupunki tavoittelee myös resurssiviisautta – jätteettömyyttä, päästöttömyyttä ja kestävää luonnonvarojen käyttöä. Turun tavoitteena on toteuttaa nämä resurssiviisauden periaatteet vuoteen 2040 mennessä. Tavoitteen toteutuminen edellyttää ripeää kiertotalouteen siirtymistä.

Resurssiviisautta vauhdittamaan Turun seudulle työstetään uudenlaista #CircularTurku -tiekarttaa. Mukana työssä on Turun kaupungin lisäksi joukko alueellisia kumppaneita, ICLEI - Local Governments for Sustainability ja Sitra.

Kiertotaloustyöllä hillitään myös ilmastonmuutosta

Uudesta Circular Turku -raportista selviää, kuinka kiertotaloudella tuetaan tuloksellista ilmastotyötä. Raportti sisältää Turun seudulta joukon kiertotalousratkaisuja, joista muualla maailmassa voidaan ottaa mallia. Julkaisu esittelee kiertotalouden esimerkkejä, kuten Kakolanmäen jätevedenpuhdistamon, ruokapalveluiden hiilijalanjälkityön ja maamassojen hyödyntämisen maarakentamisessa.

Raportti esittelee myös Circular Turku -tiekarttatyön etenemistä sekä tiekarttaan valikoidut painopistealat: ruokaketju ja ravinnekierrot, rakennukset ja rakentaminen, energiajärjestelmä, kuljetus ja logistiikka sekä vesikierrot.

Kiertotalous toteutuu vain aktiivisella yhteistyöllä julkisten toimijoiden, yritysten, tutkimusyhteisön ja kansalaisyhteiskunnan välillä. Laaja yhteistyö tunnistetaan myös yhdeksi Turun seudun voimavaroista kiertotalouden edistämisessä. Circular Turku toimii mallina ympäri maailman sellaisille kaupungeille ja seuduille, jotka haluavat käynnistää kiertotaloustyönsä ja tehdä tavoitteellisempaa ilmastopolitiikkaa.

Lisää aiheesta

Lisätietoa

  • kehittämispäällikkö Risto Veivo, Turun kaupunki, risto.veivo@turku.fi