Joensuu: Istutimme Karhunmäkeen hiilinielupuiston

Uutinen 30.9.2020 klo 10.00
Joensuun Karhunmäen puiden istutus
 


Karhukuusikko sijaitsee Karhunmäessä, Imatrantien ja vanhan junaradan kainalossa. Kuusien keskellä seisoo pieni heinäinen kukkula, jonka kyljessä kulkee pururata.

Puisto avattiin asukkaiden kanssa yhdessä istuttamalla 400 puuntainta kaupungin omistamalle maanjättöalueelle. Kasvaessaan alue sitoo kasvihuonekaasupäästöjä ja toimii hyvänä puiden lajitunnistuspaikkana, koska puut istutetaan lajiryppäittäin. Ryppäiden sijoittelussa on otettu huomioon myös esimerkiksi ruska-ajan väriloiston paras näkyminen.

Puistosta löytyy kuusi eri puulajia: metsätammi, kotipihlaja, lehtikuusi, metsämänty, metsäkuusi ja rauduskoivu. Puistoon on istutettu myös linnun muotoinen Gritbird kuntoilulaite. Kukkulan toinen puoli jätetään kasvamaan perhosniityksi. Talvisin pieni mäki toimii hyvin esimerkiksi pulkkamäkenä.

Ajatus puiston istuttamisesta muodostui, kun Karhunmäen asukasyhdistys haki Ilmastokorttelit hankkeeseen alueen kehittämistä varten. Eri suunnitteluvaiheiden jälkeen nousi ajatus puistosta. Puiston puuston suunnittelussa ja sinne tulleen kuntolaitteen valinnassa on kuultu alueen asukkaita.

Puiston taimet ja Gritbird laitteen ovat rahoittaneet Ilmastokorttelit uusia ilmastoratkaisuja Joensuussa hankkeen rahoittajat.

Miksi istutamme puita?

Osana ilmastotavoittettamme tavoitteena sitoa ja kompensoida vähintään 40 prosenttia vuoden 2007 päästöistä.

Hiilinielut ovat paikkoja mihin hiili sitoutuu. Esimerkiksi kasvava metsä, kasvipeitteinen maaperä ja muut maa-alueet, jotka sitovat hiiltä tai auttavat sen sitoutumisessa kuten kosteikot.

Joensuu on saavuttanut hiilineutraali-tavoitteensa jo vuosina 2012 ja 2016, sillä metsiemme hiilinielut pystyivät sitomaan kaikki tuottamamme päästöt. Tilanne voi kuitenkin vaihdella suuresti hakkuiden mukaan. Siksi on äärimmäisen tärkeää kasvattaa hiilinielujamme istuttamalla metsää jättömaille ja ennallistamalla kosteikkoja.

Lue lisää hiilinieluistamme