Annin Herkun kasvisruokakokeilu alkoi vauhdikkaasti

Uutinen 13.11.2018 klo 10.00
Tuomas Kiviluoma, Oliver Schulte-Tigges ja Sami Tuomaala
Kuva. Ympäristöinsinööri Tuomas Kiviluoma, kaavoitusarkkitehti Oliver Schulte-Tigges ja paikkatietoinsinööri Sami Tuomaala ovat mukana Annin Herkun kasvisruokakokeilussa.

 

Vaasan kaupungin henkilöstöruokala Annin Herkussa käynnistyi 1.11.2018 kasvisruokakokeilu. Koko marraskuun ajan ruokalassa tarjotaan kasvisruokavaihtoehtoa liharuoan rinnalla. Ensimmäisen kokeiluviikon aikana mukaan ilmoittautui yhteensä 35 henkilöä.

Kokeiluun ilmoittautuneiden lisäksi Annin Herkussa käy päivittäin yhdeksän vakituista kasvisruokailijaa.

– Kasvisruokailijoiden määrä on yllättänyt positiivisesti! Annin Herkussa käy päivittäin noin 80–100 henkilöä, joista nyt 40:lle valmistetaan kasvisruokaa, TeeSe Botnia Oy:n ruokapalvelujohtaja Katja Imppola kertoo.

Liharuoan määrää on vähennetty suhteessa ilmoittautuneiden kasvisruokailijoiden määrään. Näin pystytään minimoimaan hävikkiin menevä ruoka. Kokeiluun voi ilmoittautua mukaan kaupungin intranetissa, ja myös mahdollisista keskeytyksistä pyydetään ilmoittamaan, jotta ruokaa pystytään valmistamaan oikea määrä. Tähän mennessä vain kaksi henkilöä on keskeyttänyt kokeilun.

”Muutetaan maailmaa kuppi kerrallaan!”

Perjantaina 9.11.2018 Anniin Herkkuun saapuvat ruokailemaan ympäristöinsinööri Tuomas Kiviluoma, kaavoitusarkkitehti Oliver Schulte-Tigges ja paikkatietoinsinööri Sami Tuomaala. Heistä jokainen on mukana kasvisruokakokeilussa.

Perjantaina lounaaksi on tarjolla kaalikääryleitä liha- ja kasvisversiona. Schulte-Tigges saapuu hihnastolle ja nostaa tarjottimelle mukin, jonka kylkeä koristaa kuva omista lapsista.

– Otin työhuoneesta mukaan oman mukin, niin säästyy vähän tiskiä. Sopii yllättävän hyvin tähän maailmanpelastamisteemaan. Muutetaan maailmaa kuppi kerrallaan, Schulte-Tigges nauraa.

Kaikki kolme kertovat liittyneensä mukaan kokeiluun, koska halusivat lisätä kasviksien määrää suhteessa syömäänsä liharuokaan. Henkilökuntaruokalassa järjestettävä kokeilu on helppo tapa lisätä kasvisten määrää ruokavaliossa, kun ruokailu tulee osaksi arkirutiinia.

– Tämä on myös hyvä tapa kokeilla, jaksaako kasvisruoan voimalla koko työpäivän. Ja hyvin on ainakin tähän asti mennyt! Kiviluoma kertoo.

Kiviluoma, Tuomaala ja Schulte-Tigges ovat tyytyväisiä, kun reseptejä ei tarvitse itse keksiä alusta loppuun. Kokeilusta voi saada uusia ideoita myös kasvisruoan valmistamiseen kotona.

–  Tämä reseptin aion ainakin pölliä heti! En normaalisti pidä kaalikääryleistä, mutta nämä sienet sopivat tähän tosi hyvin, Schulte-Tigges innostuu.

Kasvisruoan toivotaan jäävän pysyväksi osaksi ruokalan tarjontaa

Ilmaan jää leijumaan kysymys siitä, jatkuuko kasvisruokakokeilu ruokailijoiden osalta myös jatkossa.

– Olisi tosi hyvä, jos kasvisruokailuun ei tarvitsisi erikseen sitoutua, vaan kasvisruoka olisi pysyvä vaihtoehto liharuoan rinnalla ruokalan tarjonnassa, Tuomaala pohtii.

Myös muita kehitysehdotuksia on kokeilun aikana syntynyt. Tuomaala kertoo hyödyntävänsä usein vapaa-ajallaan ResQ Club -ruokasovellusta, jossa ravintolat myyvät ylijääneitä ruoka-annoksia hieman edullisempaan hintaan kuluttajille.

– Olen keskustellut kaupungin kehittämispäällikkö Maija Alasalmen kanssa, josko voisimme ottaa käyttöön myös henkilöstöruokalassa jonkin vastaavan tavan pelastaa lounaalta ylijääneitä ruoka-annoksia, Tuomaala kertoo.