Vaasa

Vaasa on Pohjanlahden rannalla sijaitseva runsaan 66 000 asukkaan kaupunki, Pohjanmaan maakuntakeskus. Vaasan ja kuuden lähikunnan muodostamalla Vaasan seudulla on yli 114 000 asukasta. Väkilukuaan tasaisesti kasvattanut Vaasa on yliopistokaupunki ja merkittävä suomenruotsalaisen kulttuurin keskus (ruotsinkielisten osuus 22,7 %).

Vuoden 2012 lopussa Vaasan työpaikkojen sektorijakauma oli seuraava:

  • alkutuotanto 0,5 %
  • jalostus 28,9 %
  • palvelut 69,9 %

Jalostuksen, erityisesti teollisuuden osuus työpaikoista on Fisu-kunnista toiseksi suurin heti Forssan jälkeen. Alueen suurimpia työllistäjiä ovat muun muassa Vaasan kaupunki, Wärtsilä konserni, ABB Oy, Vacon Oyj ja Vaasan yliopisto.

Pohjolan energiapääkaupunki

Vaasan seudulle on keskittynyt merkittävä osa Suomen ja koko Pohjoismaiden energiateknologiateollisuudesta. Jo 1940-luvulla perustettu Strömberg Park on yksi Suomen merkittävimmistä teollisuus- ja teknologiapuistoista, Vaasan suurin yrityspuisto. Vahvinta Vaasan seudun teknologinen osaaminen on hajautetun energiatuotannon, energian jakelun ja käytön ratkaisuissa (energiatehokkuus).

Vaasan energiaklusterissa on noin 11 000 työntekijää ja sen osuus maan energiateknologiaviennistä on noin 30 % ja osuus maan teknologiaviennistä noin 12 %. Vaasan kuudessa korkeakouluyksikössä on tarjolla yli 30 eri alan tutkintoa suomen, ruotsin ja englannin kielellä. Vaasa on yksi Suomen suurimpia opiskelijakaupunkeja yli 13 000 korkeakouluopiskelijallaan.

Pohjolan energiapääkaupungiksikin mainittu Vaasa korostaa muun muassa energiatehokasta julkista rakentamista, energiaomavaraisia asuinalueita, liikenteen energiaomavaraisuutta ja sähkön innovatiivista siirtoa ja jakelua.

 

Julkaistu 11.4.2016 klo 10.24, päivitetty 3.1.2018 klo 15.32