Tulevaisuuden kauppakeskus tuunaa

Uutinen 1.11.2018 klo 13.00
Kauppakeskus – Ii
Kauppakeskus – Ii

 

Iissä avataan marraskuussa IiTuunaa Pop Up -kauppakeskus, jossa paikalliset yrittäjät ja yrittämisestä kiinnostuneet voivat myydä tuotteitaan tai palveluitaan. Lisäksi luvassa on kierrätysaiheisia tuunaustyöpajoja. Tavoitteena on luoda kauppakeskuksesta toistuva tai jopa pysyvä kiertotalouden toimintamalli Iihin. Ideaan otettiin mallia Ruotsista.

Syksyllä käynnistyneen Iin kunnan ESR-rahoitteisen Tuunataan työtä -hankkeen tavoitteena on luoda kiertotaloudesta uutta työtä ja liiketoimintaa. Hankkeen henkilöstö vieraili lokakuussa Ruotsin Eskilstunan kunnassa sijaitsevassa ReTuna-kauppakeskuksessa, jonka liikeidea perustuu kiertotalouteen. Vuonna 2015 avattu maailman ensimmäinen kierrätyskauppakeskus houkuttelee vuosittain jo yli 250 000 asiakasta.

Kauppakeskus sijaitsee kunnan jäte- ja kierrätysaseman yhteydessä, mistä myymälöiden käsityöläiset, kuten pienkonekorjaamot, ompelijat ja entisöijät saavat maksutta kierrätysmateriaaleja tuotteidensa valmistukseen. Reilussa kymmenessä myymälässä on myynnissä ainoastaan kierrätysmateriaaleista valmistettuja uusia ekologisia tai korjattuja tuotteita sekä kierrätettäviä tavaroita. Kauppakeskuksessa palvelee myös luomu- ja lähiruokaa suosiva lounaskahvila ja asiakkaille järjestetään erilaisia työpajoja, kampanjoita ja tapahtumia. Suosittuja ovat olleet esimerkiksi tavaranvaihtopäivät, joissa tavara vaihtaa omistajaa ilman rahaa. Lisäksi kauppakeskuksessa on vuokrattavissa erikokoisia kokous- ja kokoontumistiloja.

Lisätietoja:
Maija Rusila, Tuunataan työtä -projektipäällikkö, maija.rusila@ii.fi, puh. 040 846 5116

ii.fi/tuunataan

facebook.com/iituunaa