Ruokailijoiden määrä lisääntyi kasvisruokakokeilun aikana Annin Herkussa

Uutinen 22.1.2019 klo 12.00
Kasvisruokakokeilu
 

TeeSe Botnialta saatujen tietojen mukaan marraskuun työpäivinä Annin Herkussa kävi keskimäärin 93 ruokailijaa. Parhaimpana päivänä marraskuun aikana ruokailijoita oli 114. Ruokailijoiden kokonaismäärä kasvoi lokakuusta 17 henkilöllä päivää kohden, jolloin ruokailijoiden määrä kasvoi keskimäärin 22,5 prosenttia.

– Oli mukava huomata, että ruokailijoiden määrä lisääntyi kokeilun aikana. Palaute oli pääasiassa positiivista. Erityisesti jäi mieleen, kun eräs kasvisruokailija kertoi, että ei ole ikinä saanut yhtä hyvää kaalilaatikkoa kuin Annin Herkussa tarjoiltu kasvisversio, Annin Herkun palveluvastaava Tarja Talvitie iloitsee.

Ennen kasvisruokakokeilua Annin Herkussa kasvisvaihtoehtoa tilasi yhdeksän ruokailijaa. Nyt vakituisten kasvisruokailijoiden määrä on noussut 13 henkilöön.

Kasvisruoan vaikutukset terveyteen ja ilmastoon innostivat osallistumaan kokeiluun

Kokeilun päätteeksi osallistujille lähetettiin loppukysely, jossa kerättiin palautetta kokeilusta. Kokeilua pidettiin kokonaisuutena onnistuneena. Asteikoilla 1-5 kokonaisarvosanaksi muodostui 3,6.

Suurin osa vastaajista kertoi lähteneensä mukaan kokeiluun kasvisruoan terveysvaikutusten takia. Toiseksi merkittävin syy oli ilmastonmuutos ja siihen vaikuttaminen omilla valinnoilla.

– Mielestäni on positiivinen asia, että terveysvaikutukset näyttäytyivät tärkeänä syynä kasvisruoan suosimiselle. Tämä tarkoittaa sitä, että ihmiset ovat sitoutuneet kasvisruokaan henkilökohtaisista syistä, kehittämispäällikkö Maija Alasalmi pohtii.

Myös kehitysehdotuksia vastaanotettiin. Vastauksissa toivottiin muun muassa proteiinipitoisempia kasvisruokavaihtoehtoja ja haasteeksi koettiin kasvisruokailun sitovuus, sillä kaikilla ei ole mahdollisuutta ruokailla Annin Herkussa päivittäin.

Kasvisruokailijaksi voi ilmoittautua ruokalan henkilökunnalle

Vaasan kaupungin energia- ja ilmasto-ohjelman tavoitteisiin on kirjattu, että vuoteen 2035 mennessä Vaasassa ei enää synny ruokahävikkiä ja että vaasalaiset syövät kestävästi tuotettua ruokaa. Myös jatkossa Annin Herkussa voi valita kasvisruokavaihtoehdon ilmoittautumalla kasvisruokailijaksi ruokalan henkilökunnalle.

– Toimintaa kehitetään edelleen ja mietinnässä on erilaisia keinoja, joilla kasvisruoan määrä voitaisiin ruokaloissa lisätä ja hävikin määrää vähentää, kertoo TeeSe Botnian ruokapalvelujohtaja Katja Imppola.

Tarkemmat tiedot palaute- ja loppukyselyn tuloksista:
Kasvisruokakokeiluraportti.pdf

Alkuperäinen tiedote Vaasan kaupungin sivuilla:
www.vaasa.fi/tiedote/ruokailijoiden-maara-lisaantyi-kasvisruokakokeilun-aikana-annin-herkussa