Lahti osallistuu vuoden 2021 Euroopan vihreä pääkaupunki -kilpailuun

Uutinen 31.10.2018 klo 12.00
Taidelauantai – Lahti
Taidelauantai Lahdessa.

 

Lahden visiona on olla rohkea ympäristökaupunki. Kaupungin vahvuuksia ovat ympäristöinnovaatiot sekä yhteistyö yritysten, korkeakoulujen ja asukkaiden kanssa.

Euroopan vihreä pääkaupunki (European Green Capital Award, EGCA) on Euroopan komission järjestämä, yli 100 000 asukkaan kaupungeille suunnattu kilpailu. Kilpailun ensimmäisessä vaiheessa vertaillaan kaupunkien kestävän kehityksen toimintaa ja tulevaisuuden tavoitteita 12 eri osa-alueella. Loppukilpailussa kaupunkien on esitettävä toiminta- ja viestintäsuunnitelma tapahtumavuodelle.

Lahdella edellytykset voittoon

Kaupunginhallitus päätti syyskuussa, että Lahti osallistuu Euroopan vihreä pääkaupunki 2021 -kilpailuun. Lahti on päässyt finaaliin vuosien 2019 ja 2020 Euroopan vihreä pääkaupunki -kilpailuissa. Nimityksen vuodelle 2019 voitti Oslo ja vuodelle 2020 Lissabon. Lahden mahdollisuus voittaa kilpailu tällä hakukierroksella on kasvanut kilpailun aluepoliittisista, maantieteellistä painotuksista johtuen.

Lahti sai kiitosta viime kevään finaalissa esitetystä vakuuttavasta ohjelmasta sekä johdon sitoutumisesta. Kilpailun tuomaristo on nostanut esille kaupungin ympäristövahvuuksina muun muassa alueen pitkäjänteisen jätehuollon, kiertotalouden edistämisen, vesihuollon sekä uudenlaiset kestävät maankäytön suunnittelun toimintamallit. Lahden CitiCAP-hanke todettiin kansainvälisesti merkittäväksi esimerkiksi innovatiivisesta kestävän liikkumisen edistämisestä.

Kilpailulla kansainvälistä näkyvyyttä

Kilpailuprosessi tarjoaa mahdollisuuden asukas- ja yritysosallistumiseen kaupungin strategian vision toteuttamiseksi. Kaupunki rakentaa kilpailuviestinnän tueksi vuodelle 2021 myös aiempaa vahvemman yhteistyöohjelman, johon sitoutetaan kansallisen tason yhteistyökumppanit ja -tukijat. Kilpailun tuoma näkyvyys vahvistaa Lahden mainetta kansainvälisesti kiinnostavana ympäristökaupunkina.

Haku vuoden 2021 Euroopan vihreäksi pääkaupungiksi päättyi 18.10.2018. Kilpailuun on osallistunut vuosittain 10–20 eurooppalaista kaupunkia, joista loppukilpailuun on valittu 3–5 finalistia. Voittajalle on luvassa 350 000 euron rahapalkinto. Finalistikaupungit julkistetaan huhtikuun alkupuolella ja voittaja touko-kesäkuussa 2019.

Lisätietoja:
viestintäjohtaja Heini Moisio, puh. 050 383 6504, heini.moisio@lahti.fi