Lahti mukaan Euroopan ympäristöpääkaupunki 2021 -loppukilpailuun

Uutinen 11.4.2019 klo 15.00
Taidelauantai – Lahti
 

Lahti on yksi kolmesta finalistista Euroopan komission järjestämässä kilpailussa. Asiantuntijaraati arvioi Lahden kuuluvan eurooppalaisten ympäristökaupunkien kärkikastiin.

Lahden lisäksi muut finalistit ovat Strasbourg ja Lille. Euroopan ympäristöpääkaupunki (European Green Capital Award, EGCA) kilpailussa kaupungit valitaan loppukilpailuun hakemuksen kahdentoista teeman perusteella, joissa kuvataan ympäristön tilaa, edistymistä ympäristöasioissa sekä tulevaisuuden suunnitelmia. Lahti sai kaupungeista parhaimmat pisteet neljällä osa-alueella, jotka ovat ilmanlaatu, jäte, vihreä kasvu ja ekoinnovaatiot sekä johtaminen. Kilpailuun osallistui kaikkiaan yhdeksän kaupunkia ympäri Eurooppaa.

Lahti tarjoaa ympäristöratkaisuja muille kaupungeille

Lahden vahvuutena Euroopan ympäristöpääkaupunki -kilpailussa on kyky tuottaa sovellettavia ympäristöratkaisuja muille kaupungeille ja erilaisiin olosuhteisiin. Lahden kiertotalousinnovaatiot, vesiensuojelun hyvät esimerkit sekä osallistava yleiskaavamalli paketoidaan helposti muualla hyödynnettäviksi ratkaisuiksi. Lahden palvelut ja ratkaisut mahdollistavat hiilineutraalin elämäntavan.

-Lahden valinta olisi erittäin merkittävää alueellisesti, kansallisesti ja kansainvälisesti, sillä Suomessa ei ole koskaan ollut Euroopan ympäristöpääkaupunkia. Uskon, että Lahti toteuttaisi erinomaisesti Euroopan ympäristöpääkaupungin ajatusta ja tukisi sen kunnianhimoisia tavoitteita, kertoo kaupunginjohtaja Pekka Timonen.

Lahti on tehnyt mittavan energiakäännöksen ja lopettanut kivihiilen käytön 1.4.2019. Lahti käyttää noin 180 miljoonaa euroa ympäristöystävälliseen bioenergialaitokseen. Kaupungissa myös toteutetaan asukkaiden henkilökohtainen liikkumisen päästökauppa ensimmäisenä kaupunkina maailmassa syksyllä 2019.

Ympäristötoiminnan edelläkävijäkaupunki

Kilpailussa Lahti on profiloitunut kansainvälisesti kiinnostavana ympäristökaupunkina. Lahti kilpaili myös viime keväänä Euroopan ympäristöpääkaupunki 2020 -finaalissa Lissabonin ja Gentin kanssa. Kilpailussa menestyminen tukee kansainvälisen ja EU-rahoituksen saamista Lahteen sekä avaa yhteistyömahdollisuuksia, joista hyötyvät alueen yritykset ja korkeakoulut.

Seuraavaksi finalistikaupungit esittelevät tuomaristolle toiminta- ja viestintäsuunnitelmansa vuodelle 2021. Kilpailun voittaja julkistetaan palkintojenjakoseremoniassa 20. kesäkuuta 2019 Oslossa. Voittaja saa 350 000 euron rahapalkinnon. Aiemmin tittelin ovat saaneet muun muassa Lissabon, Oslo, Essen, Bristol ja Ljubljana.

Suomalaisista kaupungeista myös Lappeenranta pääsi alle 100 000 asukkaan kaupungeille suunnatun European Green Leaf -kilpailun finaaliin.

Lahden European Green Capital 2021 -hakemus (englanniksi)

Lisätietoja:

kaupunginjohtaja Pekka Timonen, puh. 050 337 4386

ympäristöjohtaja Saara Vauramo, puh. 044 716 1585